Zweeds/Nederlands forum

Voor Nederlanders en Zweden die elkaars taal willen spreken.
För nederländare och svenskar som vill tala varandras språk.

Je bent niet ingelogd.

Aankondiging

Wegens teveel spam is dit forum gesloten voor nieuwe aanmeldingen.

#1 2011-11-21 14:15:13

shavora
lid/medlem
Geregistreerd: 2011-08-05
Bijdragen: 14

grahamsmjöl??

Hej!


Jag tänkte baka mycket bröd nu när jag bor i Holland... kanske tänkte jag fel?

Vad kan grahamsmjöl heta på nederländska?

Cheers!

Offline

 

#2 2011-11-21 14:21:17

Margo
lid/medlem
Uit: Halland
Geregistreerd: 2006-05-07
Bijdragen: 1113
Website

Re: grahamsmjöl??

Hej Shavora, jag tror inte de har samma grahamsmjöl som i Sverige. Men du kan prova med 'Volkorenmeel' (fullkornsmjöl). Lycka till!

Offline

 

#3 2011-11-22 11:35:00

Patrick.vanBladel
juniorlid/juniormedlem
Geregistreerd: 2011-03-17
Bijdragen: 5

Re: grahamsmjöl??

Tja, inte så lätt, tror jag, eftersom grahamsmjöl är väldigt speciellt: kärnan har målats finare än skålen.

Offline

 

#4 2011-11-22 16:03:00

Hermandad
lid/medlem
Geregistreerd: 2011-08-15
Bijdragen: 67

Re: grahamsmjöl??

Patrick.vanBladel schreef:

Tja, inte så lätt, tror jag, eftersom grahamsmjöl är väldigt speciellt: kärnan har målats finare än skålen.

Excuse me? De kern is mooier geverfd dan de schaal? Of bedoel je: kärnan malas/krossas finare än skalet? Ja, ik wil niet zeggen dat ik een expert op het gebied van meel ben.

Laatst bewerkt door Hermandad (2011-11-22 20:21:40)

Offline

 

#5 2011-11-25 17:12:55

shavora
lid/medlem
Geregistreerd: 2011-08-05
Bijdragen: 14

Re: grahamsmjöl??

Jag får åka till en kvarn (i Zantvoort tror jag det heter) och skaffa mig lite mjöl.

jag får nog skippa grahamsmjölet, det verkar svårt att förklara.

Nu när vi ändå är i farten:

Vetekross och rågsikt/vetesikt heter på nederländska?

Dessutom är jag nybörjare på att baka just bröd så det är svårt att veta om jag behöver ändra något om jag tar ett annat sårts mjöl....

Vet ni om det finns färskjäst?

På alla torrjästar står det "till 500 gram mjöl" men det är ju olika vad man använder för mjöl och vad man ska göra för någonting.

Exempelvis:
50 gram jäst brukar gå till 14 dl mjöl men till brioche-bröd så ska det vara 50 gram jäst till 500 gram mjöl. Det är lite skillnad.

Åhh, det kanske var ett misstag att flytta hit... suck!

Offline

 

#6 2011-11-26 00:01:46

Lucky
lid/medlem
Uit: Helden NL
Geregistreerd: 2006-09-15
Bijdragen: 191

Re: grahamsmjöl??

Vet inte om vetekross och sadana kulinariska produkter finns har i Nederland smile .
Ragmjol - roggemeel (tror jag att det heter....) - kan du, om du har tur - oxa kopa hos bagaren.
Farsk jast maste du kopa i ett riktigt bageri. Vad det galler torrjasten anvands 1 pase till cirka 500 g vanligt vetemjol (tarwebloem). Jag brukar alltid ta lite extra jast for annars tycker jag inte att det jaser tillrackligt.


/Lucky som igar bakade riktiga Honokakor smile

Offline

 

#7 2011-11-26 17:00:53

shavora
lid/medlem
Geregistreerd: 2011-08-05
Bijdragen: 14

Re: grahamsmjöl??

Tack Lucky för alla tips. Roggemeel, speltmeel (dinkelmjöl) och lite olika volkoren (fullkorns-)  i en Hälsokostbutik. Hade jag bara namnet på de andra mjölsorterna så kunde jag ju fråga på kvarnen jag ska till.

Lucky schreef:

Vad det galler torrjasten anvands 1 pase till cirka 500 g vanligt vetemjol (tarwebloem).

Det är just det... ibland ska det vara mindre/mer jäst... som jag skrev i mitt exempel på olika degar. Ska man gå efter hur många gram det är i påsen då?

Offline

 

#8 2011-11-26 19:16:39

Lucky
lid/medlem
Uit: Helden NL
Geregistreerd: 2006-09-15
Bijdragen: 191

Re: grahamsmjöl??

Ja plus lite till wink

Offline

 

#9 2011-11-27 18:01:06

Margo
lid/medlem
Uit: Halland
Geregistreerd: 2006-05-07
Bijdragen: 1113
Website

Re: grahamsmjöl??

Eller så tar du en Nederländsk recept på bröd, då finns säkert alla ingredienser att hitta.

Offline

 

#10 2011-11-27 18:56:07

Hermandad
lid/medlem
Geregistreerd: 2011-08-15
Bijdragen: 67

Re: grahamsmjöl??

Eller så använder du ett nederlänskt brödrecept, då kan du säkert hitta alla ingredienser.

Offline

 

#11 2011-11-27 23:54:23

Lucky
lid/medlem
Uit: Helden NL
Geregistreerd: 2006-09-15
Bijdragen: 191

Re: grahamsmjöl??

Hermandad schreef:

Eller så använder du ett nederlänskt brödrecept, då kan du säkert hitta alla ingredienser.

question  question  question

Offline

 

#12 2011-11-28 15:34:35

Pix
lid/medlem
Geregistreerd: 2007-04-27
Bijdragen: 215

Re: grahamsmjöl??

Färsk jäst går faktiskt att hitta i vissa av de större livsmedelsbutikerna också - bakningen är nog på återtåg även i Nederländerna!
Och, jag har själv använt volkorenbloem istället för grahamsmjöl och tycker det funkar bra. Om det verkar vara ett väldigt grovt mjöl, så kan du ju bara blanda i lite mer vetemjöl istället, ju.


Rågmjöl och rågsikt är inte riktigt samma sak. Rågsikt är rågmjöl+vetemjöl i en blandning. Vetemjölet behövs för att höja glutenhalten och få en degig deg, som håller i hop bra.

I hälsokostaffärerer och i möllor kan du hitta en massa roliga sorters mjöler och fullkornsprodukter och få hjälp med att hitta vetekross odyl också!

Offline

 

#13 2011-12-02 20:44:36

shavora
lid/medlem
Geregistreerd: 2011-08-05
Bijdragen: 14

Re: grahamsmjöl??

Jag får bli expert på mjöl helt enkelt.

Jag fic precis en sån fin brödbok som avskedspresent så vore roligt att använda den men jag får kanske skaffa en nederlänsk receptbok också.

Offline

 

Bulletin Board voettekst

Powered by PunBB