Hej!
Jag tänkte baka mycket bröd nu när jag bor i Holland... kanske tänkte jag fel?
Vad kan grahamsmjöl heta på nederländska?
Cheers!
Offline
Tja, inte så lätt, tror jag, eftersom grahamsmjöl är väldigt speciellt: kärnan har målats finare än skålen.
Offline
Patrick.vanBladel schreef:
Tja, inte så lätt, tror jag, eftersom grahamsmjöl är väldigt speciellt: kärnan har målats finare än skålen.
Excuse me? De kern is mooier geverfd dan de schaal? Of bedoel je: kärnan malas/krossas finare än skalet? Ja, ik wil niet zeggen dat ik een expert op het gebied van meel ben.
Laatst bewerkt door Hermandad (2011-11-22 20:21:40)
Offline
Jag får åka till en kvarn (i Zantvoort tror jag det heter) och skaffa mig lite mjöl.
jag får nog skippa grahamsmjölet, det verkar svårt att förklara.
Nu när vi ändå är i farten:
Vetekross och rågsikt/vetesikt heter på nederländska?
Dessutom är jag nybörjare på att baka just bröd så det är svårt att veta om jag behöver ändra något om jag tar ett annat sårts mjöl....
Vet ni om det finns färskjäst?
På alla torrjästar står det "till 500 gram mjöl" men det är ju olika vad man använder för mjöl och vad man ska göra för någonting.
Exempelvis:
50 gram jäst brukar gå till 14 dl mjöl men till brioche-bröd så ska det vara 50 gram jäst till 500 gram mjöl. Det är lite skillnad.
Åhh, det kanske var ett misstag att flytta hit... suck!
Offline
Vet inte om vetekross och sadana kulinariska produkter finns har i Nederland .
Ragmjol - roggemeel (tror jag att det heter....) - kan du, om du har tur - oxa kopa hos bagaren.
Farsk jast maste du kopa i ett riktigt bageri. Vad det galler torrjasten anvands 1 pase till cirka 500 g vanligt vetemjol (tarwebloem). Jag brukar alltid ta lite extra jast for annars tycker jag inte att det jaser tillrackligt.
/Lucky som igar bakade riktiga Honokakor
Offline
Tack Lucky för alla tips. Roggemeel, speltmeel (dinkelmjöl) och lite olika volkoren (fullkorns-) i en Hälsokostbutik. Hade jag bara namnet på de andra mjölsorterna så kunde jag ju fråga på kvarnen jag ska till.
Lucky schreef:
Vad det galler torrjasten anvands 1 pase till cirka 500 g vanligt vetemjol (tarwebloem).
Det är just det... ibland ska det vara mindre/mer jäst... som jag skrev i mitt exempel på olika degar. Ska man gå efter hur många gram det är i påsen då?
Offline
Ja plus lite till
Offline
Eller så använder du ett nederlänskt brödrecept, då kan du säkert hitta alla ingredienser.
Offline
Hermandad schreef:
Eller så använder du ett nederlänskt brödrecept, då kan du säkert hitta alla ingredienser.
Offline
Färsk jäst går faktiskt att hitta i vissa av de större livsmedelsbutikerna också - bakningen är nog på återtåg även i Nederländerna!
Och, jag har själv använt volkorenbloem istället för grahamsmjöl och tycker det funkar bra. Om det verkar vara ett väldigt grovt mjöl, så kan du ju bara blanda i lite mer vetemjöl istället, ju.
Rågmjöl och rågsikt är inte riktigt samma sak. Rågsikt är rågmjöl+vetemjöl i en blandning. Vetemjölet behövs för att höja glutenhalten och få en degig deg, som håller i hop bra.
I hälsokostaffärerer och i möllor kan du hitta en massa roliga sorters mjöler och fullkornsprodukter och få hjälp med att hitta vetekross odyl också!
Offline
Jag får bli expert på mjöl helt enkelt.
Jag fic precis en sån fin brödbok som avskedspresent så vore roligt att använda den men jag får kanske skaffa en nederlänsk receptbok också.
Offline