Weten jullie misschien waar in Nederland, naast de Ikea, ik Zweeds eten kan krijgen? Daarmee bedoel ik met name die tubes waarin iets als ham zit, het is voor iemand die alleen maar eten maag hebben waarop ze niet hoeft te kauwen.
Offline
Ik vind het Zweedse voer hoofdzakelijk smerig, en wil niet eens weten waar je het kunt kopen.
Offline
Zo'n groot verschil is er niet tussen de zweedse en nederlandse keuken. Dit is een forum voor zowel zweden als nederlanders en het lijkt me niet zo leuk voor de zweedse deelnemers te lezen wat jij van hun eten vindt. Bovendien weten ze mij hier in zweden verrukkelijke gerechten voor te schotelen.
Offline
Je moet toch iets aan je ego doen, als het al schade moet incasseren als iemand zegt dat het je eten niet lekker is.
Het eten dat ik daar heb gegeten, vond ik smerig. Ik heb alle recht dat te zeggen.
Offline
Ik hou niet van haring maar die potjes haring van abba met die sausjes erin zijn wel goed te eten hoor , en geschaaft rendiervlees is ook erg lekker , dus ik denk dat Nidhuggur bij de verkeerde mensen heeft gegeten.
Ik kan niet wachten tot volgende week wanneer ik weer in Sollefteå ben , lekker eten bij vrienden met een Juttertje uit Nederland erbij.
Offline
Nidhuggur schreef:
iets aan je ego doen, als het al schade moet incasseren als iemand zegt dat het je eten niet lekker is.
Niet veel mensen zullen het leuk vinden om te horen dat hun eten smerig is. Zeker niet om daarbij ook nog te horen dat er iets met hun ego mis is.
De wereld zou er heel anders uit zien als men elkaar met beleefdheid zou bejegenen. Elkaar met respect behandelen heeft ook met een goed ego te maken...
Offline
Hebben wij hier te maken met "clash of the cultures?"of ben je ook een Nederlandse Margo?
Ik moest juist hartelijk lachen om de opmerking van Nidhugger. Heerlijk luchtig, pretentieloos, en is lompe Hollandse humor. Iedreen heeft recht op zijn eigen smaak tenslotte en hoe hij die ontwikkelt.
Trek je er niet te veel van aan Margo; het is vast niet naar bedoeld
PS. Ik vind het Hollandse eten niet te vreten.
Altijd weer die gore, melige, fantasie- en smakeloze piepers met zo'n vette varkenskarbonade en paarse kool met van die bruine, scherpe dingetjes erin, die eigenlijk niet bedoeld zijn om op te eten, maar die toch in je mond belanden. Hoe verzin je zoïets!
Blije Freya 1 schreef:
Hehe, je snapt het.
Offline
100% voor de invoering van Köttbullar in dit land en ook die grote wielvormige schijven knäckebröd. En niet-gepasteuriseerde melk. Verdomme die melk in Zweden was zoveel beter dan de onze hier. Alleen moet je de onze tenminste niet binnen de 4 dagen opdrinken.
Offline
Sander Van de Moortel schreef:
100% voor de invoering van Köttbullar in dit land
Zijn onze "frikadellen" dan niet vergelijkbaar met köttbullar? Het lijkt mij toch min of meer hetzelfde, al moet ik toegeven dat ik tot mijn grote schande (is dit eigenlijk een correcte uitdrukking?) nog geen köttbullar gegeten heb op al die tijd dat ik hier ben...
Offline
Oh nee, onze gehaktballen/frikandellen/bouletten of hoe je ze ook wil noemen zijn helemaal niet hetzelfde. Niet alleen in grootte maar ook in smaak helemaal anders. Nu is er wel enige onenigheid over de juiste term, een boulet in een frietkot is helemaal niet hetzelfde als wat wij in Oostende bouletten noemen (=gehaktballen: gehakt dat met wat ei en havermout samengerold wordt tot een bal en dan gebakken in de pan). Bij frikandellen stel ik me dan weer lange worsten voor, maar ik weet ook dat mijn vader (uit Puurs) dit gebruikt voor wat ik boven gedefinieerd heb als gehaktballen. Maar de Zweedse zijn in elk geval helemaal anders. Veel lekkerder als je 't mij vraagt.
Wat een kwestie
Offline
Ah vreemd, dit moet dan weer streekgebonden zijn ongetwijfeld
Als ik frikandel zeg bedoel ik in elk geval geen worst maar een gehaktbal... of tenminste, een bal gehakt, of daar ei en havermout bij komt kijken zou ik eigenlijk niet weten...
Offline
Toen ik voor het eerst köttbullar at in Zweden, vond ik ze inderdaad veel meer smaken naar frikandellen (die Nederlandse lange worsten in mijn geval), dan naar de Nederlandse gehaktballen die zo groot zijn als tennisballen en die ik eigenlijk het lekkerste vind.
Offline
wat ik grappig vindt is dat mensen vaak de opvatting hebben dat Zweden heel gezond eten met heel veel vis en dergelijke, terwijl er volgens mij geen enkel ander Europees land zoveel fastfood en ongezond eet als Zweden! Tuurlijk zijn er altijd uitzonderingen maar je moet eens kijken naar het aanbod "engångsmåltider" en andere kant-en-klaarmaaltijden... en dan spreek ik nog niet eens over de pizzeria's, kebab-ketens en Mc Donald's!
en dan heb je natuurlijk ook de "zoete" cultuur van laat ons nog eens iets in de oven gooien... bakelser, tårtor, wienerbröd, semlor... mums mums maar stuk voor stuk kaloribomber!
Offline
Helemaal met je eens, AnnaKarin! De köttbullar zijn volgens mij vooral populair omdat ze zo gemakkelijk klaar te maken zijn. Uit de diepvries en even opwarmen. In de meeste families werken beide ouders fulltime en hebben dan, na het ophalen van de kinderen geen puf meer om uitgebreid gehaktballen te draaien.
Offline
Op vakantie in Zweden zijn de kötbullar en de pytt i panne bij ons ook regelmatige terugkomers, want lekker en lekker makellijk! Hier vindt je ze gelukkig bij Ikea ook terug. Daar vonden we trouwens een leuk kookboek met allemaal zweedse gerechten. die je met "gewone" ingrediënten kan bereiden.
Verder zijn de matjessill in alle mogelijke sauzen, met daarbij een lekker stuk knäckebröt, en een glaasje akvavit ons geliefkoosd aperitief!.
Offline
Juist AnnaKarin, die suikerbommen! Zelfs het kleinste dagbladhandeltje heeft een hele muur gereserveerd voor lösviktsgodis. En zich dan wel volplempen met vitaminen uit diezelfde winkeltjes, maar de Zweedse is inderdaad amper een gezonde levensstijl. Hoewel, ik heb op mijn studentenverblijf in België nog nooit iemand zo gezond zien eten als op mijn korridor in Uppsala. Die ging niet weg alvorens een tiental selderstengels te hebben verzet en haar middagmaal raakte altijd zoek onder bergen groenten.
Offline
Ik weet dat het er de tijd niet (meer) voor is maar weet iemand waar je in Nederland syrströmming kan kopen?
Offline
Hoi, ik ben voor mezelf ook bezig wat Zweeds te leren. Zweeds eten lijkt me niet zo lekker, maar ik heb ook niet zon breed ontwikkelde smaak eerlijk gezegd.
Het grappige is dat veel Zweden juist vinden dat Nederlanders zo veel zoet eten. Met hagelslag en alle mogelijke andere zoete dingen op de boterham... Het is maar waar je op let denk ik
Björn: denk eigenlijk niet dat je surströmming kan krijgen in Nederland, maar daar zal de gemiddelde Nederlander erg blij mee zijn
Jimmy
Offline
Björn schreef:
Ik weet dat het er de tijd niet (meer) voor is maar weet iemand waar je in Nederland syrströmming kan kopen?
Ik heb twee blikken in de koelkast liggen (wel van vorig jaar)
Wat bied je
waar kun je rendier vlees kopen hier in nederland???....niet het gedroogde, maar gewoon, diepvries/vers.