Nee maar het ziet er lekker uit en aangezien ik nog wel eens in Amsterdam kom, wil ik wel een keer proefkonijn spelen
Offline
Oh en wat betreft het eten, ik heb hier nog niemand over Semlor gehoord Die waren nieuw voor me. We hebben wel puddingbroodjes in nederland maar dat is toch anders. En ja, al dat snoep bij iedere supermarkt, krantenwinkel, etc. Ze vonden dat ik raar zoet at (hagelslag en zo) maar eerlijk gezegd heb ik nog nooit zo'n hoeveelheid suiker verwerkt als in Zweden haha.
Offline
Semlor zijn witte bolletjes waar je het topje vanaf snijdt. De onderkant vul je met amandelspijs of een mengsel van amandelspijs en broodkruimels (je holt de onderkant dan iets uit). Daar doe je een flinke laag slagroom overheen en daar leg je het topje op.
Vervolgens strooi je poedersuiker over het geheel.
Je kunt de broodjes zelf bakken, doe dan graag wat kardamon door het beslag, of je kunt witte (zachte) bolletjes kopen. Het zweedse mandelmassa is iets anders dan het nederlandse amandelspijs, maar het gaat ook met spijs.
Semlor heb ik in Nederland niet te koop gezien. Dat komt waarschijnlijk omdat ze seizoensgebonden zijn en vers moeten zijn. Waarschijnlijk dat ze daarom nog niet in dit draadje genoemd zijn.
Eventeueel zou je in Utrecht bij Broodnodig kunnen vragen
Offline
Bij Broodnodig kun je inderdaad terecht voor semlor/fettisdagsbullar! Smul, smul! (Maar alleen maar in het seizoen, geloof ik).
Offline
VVesley schreef:
bij Knorr zijn ze wel op een zeer creatieve manier bezig met de Zweedse taal!
Gehåkt Bullar - hoe verzinnen ze het!
Hier in de supermarkt ligt ook drop met de naam "Finse Drøp".
Offline
Nidhuggur schreef:
Ik vind het Zweedse voer hoofdzakelijk smerig, en wil niet eens weten waar je het kunt kopen.
jij kunt blijkbaar niet goed lezen he?
er werd gevraagd waar zweeds eten te koop is, niet of iemand het wel of niet lekker vindt......
Ik vroeg me toch zo volkomen plotseling af...
of er ook een Zweeds spreekwoord is dat hetzelfde betekent als het Nederlandse;
"Oude koeien uit de sloot halen"
En weer ontopic:
Is er inmiddels iemand bij dat restaurant/lunch/koffie-dingetje geweest in Amsterdam? Volgende week begin ik daar met m'n studie.. Best leuk om eens te kijken!
Hej då!
Wendy
Offline
Zweeds is een mega taal super mooi en het land is het mooiste van allemaal
Ik werk zelf ook in de vakantie in zweeden.
Nou Tjorven, daar ben ik het helemaal mee eens!!
Al vind ik Italië toch ook geweldig mooi (en het Italiaans ook)!!
Offline
Goh, wat een meningsverschillen over dat Zweedse eten. Net als overal hangt het er maar net van af in welke kwaliteitsklasse je zoekt. Er is veel rommel maar de echte goede spullen zijn lekker.
Ik ben persoonlijk enthousiast over o.a. zweedse jams, in nederland te krijgen bij
www.zweedse-jam-leveranciers.nl (importeert de echte Barnekulla!) waaronder natuurlijk lingon.
Sil is ook weer afhankelijk van de kwaliteit, op de markt gekocht in Zweden bijna altijd uitstekend. Koop het NIET bij Ikea, dat komt uit Finland. Alles wat IKEA eigen merk is is voor mij echt rommel, het slechtste van het slechste omdat het spotgoedkoop moet. Dat geldt zeker voor de kjotbollar, die zijn bij IKEA zooooooo slecht, ze hebben zelfs smerige gerookte zalm, dan moet je toch je best doen om dat te verknallen. Zelfs de Lingonjam is bagger! Zal wel uit Rusland komen.
Leuk is Smorrebrod in Amsterdam aan de Albert Kuyp! http://www.smorrebrod.nl/ met een Zweedse eigenaar die er echt verstand van heeft.
Voor kaas geldt hetzelfde, ik vind zuivel in Zweden beter dan in Nederland bv. fil is superlekker zachte yoghurt. Niet te krijgen in Nederland, ze hebben wel Ymer gehad, dat lijkt erop maar was veel te duur.
Van bier en worst hebben ze inderdaad geen verstand. De Zweedse smaak verschilt van de onze, zoiets als falukorv en de standaard rendier en älg korv vind ik heel erg, dat eet je alleen als je teveel Akvavit hebt gedronken. Dat bakken ze in schijven en is erg vet. Maar als je bij een kleine rokerij Oelkorv kunt krijgen is dat weer wel prima. En Rennskav etc is ook wel weer aardig in een roerbak ofzo.
Nogmaals, koop bij Ikea alleen NIET ikea eten, dat gaat nog wel meestal. Ik geloof dat ze ook wel eens Skav hebben.
Helaas staat Nederland bij de Zweedse industrie niet op de kaart dus het blijft moeilijk om aan goede spullen te komen (vandaar mijn eigen initiatiefje
Jan Smit
Offline
Voor zover ik weet, is dat alleen te krijgen bij de winkel achter het slachthuis.
Rendier-rug-filet, met van die lekker wijnsaus eroverheen. Heerlijk!
Offline
Ik moet zeggen dat ik heel erg lekker heb gegeten bij kennissen in sverige.
Zij kon zeer goed koken en bakken en maakte alles zelf.
(kon, want zij is verongelukt met die bus die naar mama mia ging in stockholm)
We hadden veel recepten uitgewisselt, maar helaas mis ik er nog heel veel.
Ik zou nog heel graag het recept willen hebben van zoet brood (polar bröd)
Wie kan mij helpen?
Heb gisteren bij ikea rendier salami en gerookt rendiervlees in schelletjes ( charcuterie ) zien liggen .
Offline
Moosefärg - weet je dat zeker?
Volgens mij levert Abba nog de sill (en dan gaat het om het voorkeursmerk van de zweedse bevolking...), en de gehaktballen waren altijd van Mamma Scan (en dat zou nu dan evt. veranderd kunnen zijn). Volgens is het huismerk in principe alleen een label en hebben ze nog afspraken met o.a. Felix.
Ymer is niet fil - dat is te vergelijken met gräddfil. Fil kun je in veel natuur/ecowinkels kopen onder de naam "viili".
Over de jamsoorten gesproken... Ik denk dat jij niet weet dat het was op aanraden van IKEA Delft dat er andere soorten jam kwamen in de foodshops van de IKEAs in Europa? (Die dikker moesten zijn, met een hogere percentage suiker en lagere percentage fruit...).
Maar, ik ben het met je eens. Er zijn maar enkele producten bij de IKEA die echt de moeite waard zijn, en voor andere producten moet je ze toevallig tegenkomen ergens anders (de Bijenkorf, natuurwinkels, een goede vis/vleesboer,...)
En falukorv wordt in ons gezin eigenlijk nooit op die manier gegeten!
Offline
Weet iemand waar ik (ik woon in Rotterdam) akvavit kan kopen?
"... Maar de meeste Nederlanders zijn verzot op hun frikandellen, kroketten en bitterballen en geven kennelijk niet zo veel om de kwaliteit van het vlees ..."
Sjonge wat aanmatigend. Zelf hou ik, hoewel gek op een lapje kwaliteitsvlees of zelfgemaakte gehaktballen, ook van Zweedse balletjes van de IKEA. Ik vind gewoon de smaak erg lekker, en ze smaken overigens precies hetzelfde als de balletjes die ik bij de Willy's, Netto of ICA haal (zelfde geldt voor de sylt). Ieder z'n eigen smaak toch, en ik weet zeker dat er zat mensen zijn die van kwaliteit houden en ook van een lekkere snack.
Je moet alleen geen luxe kwaliteit verwachten voor die paar euro's bij de IKEA, dan ga je toch uit eten op de verkeerde plaats. Ze serveren en verkopen produkten gelijk aan de goedkopere Zweedse supermarkt produkten. Zelf vind ik (willekeurig welke) Zweedse gehaktbal niet eens in de verte vergelijkbaar met de zelfgemaakte die ik van m'n moeder ben gewend; ik zie het gewoon als een ander soort voer
Pro's aan de Zweedse keuken vind ik de aandacht voor dieet-aangepast voedsel, het Zweedse gezondheidszegel en de afkeur van halffabrikaten. Ook de vele soorten brood met wortel, tomaat e.d. vind ik positief. De downside is het feit dat je altijd moet letten op toegevoegde suiker, vooral in het brood en dingen als sill e.d., en het gebrek aan creativiteit bij gerechten (worst, balletjes, rode bieten salade, we kennen het wel), zeker bij goedkope zaakjes en belegde broodjes. Daarom vind ik het aanbod van de IKEA ook niet echt de voordelen van de Zweedse keuken weerspiegelen, hoewel m'n ouders in Nederland wel de lingonsylt en de gravlaxsaus daar zijn gaan waarderen.
De Zweedse keuken is een eerlijke, simpele keuken van wat ik weet, misschien is dat moeilijk te vangen in een restaurant idee. Aan de andere kant is het wel goed zelf toe te passen, bijvoorbeeld met dat nieuwe kookboek van de ICA over husmanskost.
haha en sjonge wat een oude threads worden opgehaald. Excuses voor niet naar de datum kijken wbt het eerste gedeelte
helene schreef:
Zelf vind ik (willekeurig welke) Zweedse gehaktbal niet eens in de verte vergelijkbaar met de zelfgemaakte die ik van m'n moeder ben gewend; ik zie het gewoon als een ander soort voer
Mee eens!
Offline
Du kan hitta bra svenska varor på Scandinaviska shoppen i Waterloo. Tunnbröd, filmjölk, knäckebröd, kaviar mm
Offline
En als je eenmaal filmjölk hebt gevonden kun je het onbeperkt zelf bijmaken:
- Breng melk op kamertemperatuur.
- Voeg ca 2 eetlepels fil toe per liter melk
- Laat 24 uur in een schaal onder een doek staan (op kamertemperatuur)
Offline
Gittsson schreef:
Du kan hitta bra svenska varor på Scandinaviska shoppen i Waterloo. Tunnbröd, filmjölk, knäckebröd, kaviar mm
och Waterloo ligger såklart i Belgien
i Waterloo, Bryssel och Tervuren finns även andra svenska mataffärer med livsmedel och prylar, mer information hittar ni på www.gourmetfoods.be
soof schreef:
waar kun je rendier vlees kopen hier in nederland???....niet het gedroogde, maar gewoon, diepvries/vers.
Bij Coop.
Nidhuggur schreef:
Ik vind het Zweedse voer hoofdzakelijk smerig, en wil niet eens weten waar je het kunt kopen.
helene schreef:
Zelf vind ik (willekeurig welke) Zweedse gehaktbal niet eens in de verte vergelijkbaar met de zelfgemaakte die ik van m'n moeder ben gewend; ik zie het gewoon als een ander soort voer
..en zo denken er ook de meeste Zweden over, durf ik te wedden.. maar ja, het is zo darn makkelijk met die kant-en-klare gehaktballen als je kinderen hebt die gevoerd moeten worden..
Offline