Hej,
Ik zie hier overal politieke slogans staan tegenwoordig, en één ervan (van de Moderaterna geloof ik) snap ik niet echt. Zonder daarmee per se een politiek debat te willen uitlokken: kan iemand mij die verklaren?
"Alla som går ut nian ska kunna stava till gymnasium"
Ik begrijp dat nian het negende jaar van de Zweedse "basisschool" is, hoe die ook moge heten, en gymnasium de drie jaren die daarna komen, maar 'stava till gymnasium' snap ik niet echt...
Offline
Is dat de letterlijke tekst? Het kan twee betekenissen hebben:
1. Iedereen die uit het negende jaar komt moet goed kunnen spellen om naar het gymnasium te kunnen gaan (hier heeft men het veel over).
2. Iedereen die uit het negende jaar komt moet weten hoe het er in een gymnasium aan toe gaat.
Het is mogelijk dat deze slogan beide betekenissen tegelijkertijd heeft.
Bij de tweede betekenis kan ik aanvullen dat dit meestal negatief gebruikt wordt: 'Han kan inte ens stava till bil.' over iemand die alsmaar over auto's praat zonder er iets vanaf te weten.
Over het Zweedse schoolsysteem:
Als je 5 of 6 bent ga je naar 'lågstadiet', dat is jaar 0 t/m 5. Ja, het eerste jaar op school ga je in de 'Nollan' en je bent dan een 'Nolla'. (Goed voor je zelfvertrouwen?!) Jaar 6 t/m 9 heet 'högstadiet'. Steeds vaker wordt het låg- en högstadiet samengevoegd en dat wordt dan een '0-9 skola' genoemd. En daarna het 'gymnasium' jaar 1 t/m 3.
Offline
Margo schreef:
1. Iedereen die uit het negende jaar komt moet goed kunnen spellen
Zijn er dan zoveel mensen die dat niet kunnen na 10 jaar school?
Offline
Nee, dat is een groot probleem. Ik heb daar zelf een theorie voor. De kinderen krijgen geen 'betyg' voordat ze in de negende zitten. Geen cijfers dus. En ze kunnen ook niet blijven zitten als ze het tempo niet bij kunnen houden en halen dat dan nooit meer in of komen steeds meer achter. Men heeft het er nu veel over (actiegroepen e.d.) om 'al' in de achtste 'betyg' te geven. Mijn man is leraar op het gymnasium en is helemaal niet blij met al die leerlingen die niet normaal kunnen lezen en schrijven.
Hierboven schreef ik lågstadiet, dat moet zijn grundskolan, wat verdeeld is in lågstadiet en mellanstadiet.
Offline
Wow, dat klinkt niet zo erg efficiënt. Dat zou ik nu toch niet verwachten van een land als Zweden...
Offline
Nee, ze denken dat ze de kinderen teveel opstressen als ze cijfers zouden krijgen. Dat is zo erg voor die arme kinderen ... Mijn eigen kinderen zouden het leuk vinden om te weten hoe goed ze zijn. Ik zou het zelf ook heel fijn vinden om te weten hoe goed ze meekomen.
Nou neem ik misschien wel lang het woord als ik ga vertellen hoe het er op een ouderavond aan toe gaat. De juf/meester komt met een plaatje van bijvoorbeeld een treintje en een kleurdoos. Iedere coupé van het treintje is een ander vak op school. Dan gaat de leraar terwijl jij en je kind erbij zit het treintje inkleuren. Bijvoorbeeld de coupé 'rekenen' wordt bijna halfvol ingekleurd. Dan heeft het kind nog wat te doen. De 'zweedse' coupé is bijna helemaal oranje. Dan is je kind bijna klaar met de taken. Enz. enz. Daar zit je dan naar te kijken als volwassen persoon met je kind van 12. En eigenlijk begrijp ik daarna nog niet of ze slim, middelmatig of dom is, om het een beetje vereenvoudigd te zeggen. Ik hoor liever: voor rekenen een 7, zweeds een 8, enz.
Offline
Haha, wat een raar systeem.
Offline
Margo schreef:
Nee, ze denken dat ze de kinderen teveel opstressen als ze cijfers zouden krijgen.
Daar is natuurlijk wel iets van aan, maar er zijn veel mensen (zoals ik ) die veel beter/meer studeren als er wat druk achter zit...
Offline
Bruggers die nog geen eens cijfers voluit kunnen schrijven, wat een systeem...
Offline
Bruggers? Dat heeft iets met het Nederlandse systeem te maken neem ik aan?
Offline
Eerste jaar middelbare school.
Offline
En begint die bij jullie ook pas op 15? (moet eigenlijk wel, want ik hoor toch steeds mensen die in "groep 8" e.d. zitten)
Bij ons duren zowel de lagere als de middelbare school 6 jaar, en begin je dus rond je 12de aan het eerste jaar middelbaar...
Offline
Hier ook, je hebt jaar 1 t/m 8, maar de eerste 2 zijn kleuterjaren. Daarna ga je naar het voortgezet onderwijs, alwaar je veelal 12 bent.
Offline
Ah oké. Niet zo verschillend van ons systeem, alleen hebben wij 3 kleuterjaren die apart genummerd zijn
Offline
Offline
Analfabeet schreef:
Bruggers
jaha, dat is het jaar waar ik in zit.
ik zat vanavond nog met een zweeds meisje op MSN, ik vroeg haar naar de school en ik snapte er geen bal van.
Offline