Zweeds/Nederlands forum

Voor Nederlanders en Zweden die elkaars taal willen spreken.
För nederländare och svenskar som vill tala varandras språk.

Je bent niet ingelogd.

Aankondiging

Wegens teveel spam is dit forum gesloten voor nieuwe aanmeldingen.

#26 2007-06-19 08:57:30

Pix
lid/medlem
Geregistreerd: 2007-04-27
Bijdragen: 215

Re: jaartje zweden

Eerst wil ik een wanbeeld om zeep helpen. De Zweden zijn niet meer en ook niet minder moeilijk te benaderen dan welk ander volk dan ook.
Dit gevoel dat het zo moeilijk is om contact te leggen/vrienden te worden met de inheemse mensen van een land, is iets wat steeds weer terug komt als klacht als iemand een tijdje in het buitenland zit - en dan maakt het niet uit of het een Nederlander is, die in Zweden zit, of een Zweed in Frankrijk, of een Franse student in Spanje enz, enz... Het is gewoon zo dat het moeilijk is om als nieuwkomer ergens te komen en een plek op te eisen. Zeker als je niet bereid bent om de taal te leren en open staat voor andere manieren van met elkaar omgaan. (Een Nederlander in het buitenland vindt het vaak vervelend dat er nooit samen gekookt wordt, terwijl een Zweed in het buitenland zich onthandt voelt zonder "fika"-mogelijkheden.) Bovendien verzeilen uitwisselingsstudenten snel in de uitwisselingstudentwereld, en heeft weinig tijd voor de inheemse studenten. Het wordt je ook heel makkelijk gemaakt om de andere uitwisselingsstudenten te leren kennen (door talencursussen, internationale feesten, internationale studentenwoningen enz).
Maar als je ervoor zorgt dat je echt openstaat voor contact, en contact blijft zoeken dan heb je grote kans dat het je wel lukt.

Zelf kan ik Lund wel aanbevelen - de universiteit krijgt prijs op prijs voor de ontvangst van buitenlandse studenten. Er wordt dus veel geregeld voor uitwisselingsstudenten. Maar er is ook genoeg kans om met Zweedse studenten om te gaan. Binnen je studie, in de "nationerna", in andere studentenverenigingen of gewoon met je huisgenoten. In Lund heerst een ietsje gemoedelijker sfeer dan in de rest van Zweden, waarbij Stockholm het andere uiterste is. Uppsala is ook gezellig, en in wezen lijken Lund en Uppsala heel erg op elkaar. In Lund lijkt het klimaat best veel op het Nederlandse klimaat, het wordt hier ook niet zo heel veel donkerder dan in Nederland (let wel - het ligt oostelijker, en dus gaat de zon hier hoe dan ook eerder op een eerder onder). In Uppsala heb je een grotere kans op een echte winter met sneeuw.
Anyways, als de keuze staat tussen Lund en Uppsala dan kun je je gelukkig prijzen, want er is volgens mij geen verkeerde keuze te maken.

Veel plezier!

Offline

 

#27 2007-06-26 11:50:43

Melis
juniorlid/juniormedlem
Geregistreerd: 2007-06-26
Bijdragen: 3

Re: jaartje zweden

Weet iemand of het mogelijk is als je je P in Nederland van HBO hebt gehaald, door te gaan naar de universiteit in Zweden (Uppsala) om daar te gaan studeren?

Offline

 

#28 2007-06-26 13:37:24

Pix
lid/medlem
Geregistreerd: 2007-04-27
Bijdragen: 215

Re: jaartje zweden

Yep, het is waarschijnlijk mogelijk, maar je zult met de studieadviseur aldaar contact moeten opnemen, om precies te weten wat ze ervan denken.

Het is ook een beetje afhankelijk van welke opleiding je doet (sommige Nederlandse HBO-opleidingen worden in Zweden door de universiteiten aangeboden, en bij sommige opleidingen bij een Zweedse universiteit zullen ze alleen maar uitwisselingsstudenten of meerderjaarsstudenten aannemen van een andere universiteit)
Bijvoorbeeld zullen ze niet zo snel iemand toelaten tot de vijfjarige opleiding psychologie - maar het alternatief is dan om psychologie als vrije vak te volgen (heel normaal in Zweden, je kunt hier zelfs je hele opleiding uit vrij te kiezen en volgen vakken opbouwen, zonder een vaste opleiding te volgen), of om te kijken of er mogelijkheid is om toegelaten te worden tot de kortere opleidingen in bijvoorbeeld P&O-wetenschappen.

Succes!

Offline

 

Bulletin Board voettekst

Powered by PunBB