Hoi,
Ik wil binnenkort een tijd in Zweden door gaan brengen, en wil daar dan ook graag de taal gaan leren. Weet iemand "toevallig" een adresje waar ik dat zou kunnen gaan doen, in de buurt van Halmstad. Ik zou het liefst privé les krijgen.
Groetjes, Liesbeth
Hallo Liesbeth, als je in een tijdje in Zweden gaat wonen en je er ook inschrijft, heb je recht op gratis lessen via de SFI (Zweeds voor Immigranten). In Halmstad vind je ze hier: http://www.halmstad.se/prod/halmstad/vu … enDocument
Privélessen in Zweeds worden voor zover ik weet vrijwel niet gegeven, omdat het via de overheid zo goed geregeld is. Succes!
Offline
Ik ben het niet helemaal eens met Margo. Het is wel gratis, maar je hebt goede kans dat je in één klas belandt met immigranten uit het Midden-Oosten. Nou hebben die natuurlijk ook recht op Zweedse les, maar Nederlanders en Duiters kunnen Zweeds oppikken in een fractie van de tijd die bijvoorbeeld een Iraniër nodig heeft. Leerlingen mengen in klassen met zulke grote verschillen in achtergrond is niet ten gunste van de snellere leerlingen.
Offline
Zelf heb ik het SFI overgeslagen, dus eigenlijk kan ik er niet over oordelen. Op gymnasiumscholen geeft men ook Zweeds als niet-moedertaal (Svenska som andraspråk), wat ik heb gedaan. Ook dat is gratis.
Maar over Zweedse privélessen in Zweden heb ik eigenlijk nog nooit gehoord.
Offline
Hallo!
Heb zelf Zweeds gestudeerd, dus helaas ook geen direct "ervaringsbericht" van mij. Maar van vrienden en kennissen heb ik wel opgevangen dat SFI een goed begin is. Er zijn verschillende niveaus en het is heel intensief - 3,5 uur per dag en dat 5 dagen per week. Als je op een hoger/individueler niveau wil overschakelen, kan je naar folkuniversitetet. Meer info: http://www.folkuniversitetet.se/templat … px?id=3887 . Er is ook een vestiging in Halmstad/Falkenberg.
Groetjes uit Stockholm!
Bart
heb ik wel opgevangen dat SFI een goed begin is.
Ik ben ook met SFI begonnen, en ik ben dus het levende bewijs dat je het met SFI kunt leren. Maar je moet je realiseren dat de organisatie die de lessen daadwerkelijk geeft (met leraren, boeken en lesruimte) een of ander bedrag per leerling krijgt (vermoedelijk per behaald diploma) en dat het eerste belang van die organisatie niet is om alle leerlingen snel te laten afstuderen, maar om de klassen vol te krijgen.
Offline
Ik heb zelf geen ervaring met SFI, maar ik vraag me serieus af of Hankwangs ervaringen gelden voor heel Zweden of alleen gebaseerd zijn op zijn eigen ervaring (in Stockholm?).
Misschien is het een idee om wat meer te informeren over wat voor groepen er zijn in de plaatsen waar je naar toe wilt en eventueel de keus van woonplaats daar van af te laten hangen.
Verder zijn er intensieve cursussen in bijvoorbeeld Uppsala waar je in een aantal weken tijdens de zomervakantie Zweeds kunt leren. Die zijn niet gratis, maar je hoeft ook niet in Zweden te zijn ingeschreven.
Na die cursus kan je vast wel instromen in een gevorderden cursus van SFI
Offline
Ik heb wel goede ervaringen met SFI via KOMVUX.
Je doet een soort niveautest-test......hoe beter je bent...hoe sneller je door de hoofdstukken kan.
A B1 B2 C D
Ik begon in niveau B2 en heb na 3,5 maand de B-test gemaakt en ben "over" gegaan naar een hoger niveau. Ik zit nu in de C/D groep.
Er zijn hier mensen die gaan erg snel( hebben niets anders te doen dan studeren-- bedoel ik goed, niet sarcastisch ofzo)die hebben de D test met succes afgelegd in net 7 a 8 maanden.
Na SFI D kan je verder gaan met SAS...wordt ook vergoed door de Zweedse staat.
Om te gaan studeren, heb je genoeg aan de SFI D.
Na afronding van je niveau, krijg je een certificaat.
(Hoe het zit met tijden hoelang je erover mag doen....weet ik niet.
Ik zit hier op vrijwillige basis en krijg geen uitkering van Zweden....dus al wil ik er 3 maanden of 3 jaar overdoen. Ik kan ook stoppen wanneer ik wil.)
Het is idd 5 dagen per week zo'n 4/5 lesuren van 50 minuten.
Maar er zitten ook lesuren bij die gaan over de cultuur, aardrijkskunde , hoe werkt de ICA, återbruket( grofvuil, mileustation)enzo.
Ik volg alleen de taallessen waar je dus de grammatica ed krijg...ik weet wel hoe ik bij de ICA boodschappen moet doen
hej då,
Monique
Offline
HALLO!!!!! Ik moet even iets goed duidelijk maken....
SFI betekend "Svenska För Invandrare" (Zweeds voor Immigranten) Ik hoop dat iedereen weet en beseft wat het woord IMMIGRANT betekend. Of moet ik het moderne woord Alagtoon gebruiken??!! (dat werd verzonnen na mijn tijd in NL).
SFI is ´n sociale service voor immigranten, en ja dit betekend WAAR JE DAN OOK TER WERELD VANDAAN KOMT!!!!
Je kunt je klasgenoten dus niet van te voren uitkiezen na nationaliteit! Ja, je komt echt wel in de juiste niveaugroep terecht!
(OPMERKING! Alle vormen van rasisme zijn in Zweden impopulair en als je slecht over immigranten praat of oordeeld, dan ga je ter plekke af!!!)
De SFI service is gratis alleen omdat Zweden ´n gulle sociale regering heeft (gehad) die z´n immigranten niet buiten de samenleving wilt laten staan. Als het geld zou kosten voor iedere immigrant, zou het afhankelijk zijn van hoeveel geld je zelf op de bank hebt als je hier komt. Onrechtvaardig, zeker voor vluchtelingen en daar doet Zweden niet aan mee.
SFI is dus GRATIS voor iedereen, zodat iedereen de zelfde kans krijgt in Zweden, door Zweeds te kunnen leren en belangrijke dingen kunnen leren over de zweedse samenleving.
Nou moet je wel beseffen dat dit geen luxueuze bedoening is voor talen-toeristen die even voor de lol ´n andere taal willen komen leren.
De SFI kurses wordt door de GEMEENTE georganiseerd EN betaald en ik moet daarom er even duidelijk tegenin gaan dat deze kursusen hun klassen vol moeten maken en traag zouden voortlopen om tijd en geld te rekken voor winstbelangen. Dit zijn loze kreten. In mijn klas zaten er toen der tijd maar 8 personen!!! (Van Chile, Russland, Iran, Irak, Turkije en Japan . Ik wat de enige europeese!)
De kosten van SFI wordt door middel van de gemeentelijke belasting betaald.
Dus "door de bewoners van de gemeente". Door mij, door Karl Svensson, Agnes Andersson en Ali Hosseini.
Deze SERVICE is bedoelt voor immigranten die in Zweden wonen en blijven wonen, op lange termijn.
Om het mogelijk te maken om verder te kunnen studeren voor ´n professie en/of werk te kunnen vinden in Zweden.
Zorg ervoor dat het systeem niet leeggeschraapt en uitgebuit wordt door talen-toeristen.
Wekom in Zweden, maar draag wel je eigen steentje bij. Daar is geheel Zweden mee opgebouwd!
ps. Ik woon hier al sinds 1983. Heb toen 6 maanden SFI gehad en daarna nog 2 beroepsopleidingen op de universiteit gedaan. SFI is mijn start geweest. Zweden was mijn "beloofde land". In NL had ik het echt niet zover kunnen schoppen.
In Zweden kun je altijd ´n nieuw beroep gaan studeren. Al heb je alleen de basisschool in NL gehad. Je kunt de vakken op Komvux bijleren en daarna verder naar de universiteit gaan. Al ben je 20-30 of 45 jaar.
Dit komt door het echte zweedse socialisme!!! Iedereen kan doen en worden wat die wilt. Altijd! Laten we hier zuinig op zijn!!
Laatst bewerkt door radiobrutta (2008-05-12 00:05:55)
Offline
Radiobrutta, je hoeft niet te schreeuwen hoor!
Inderdaad hoef je geen lesgeld te betalen voor SFI en is het erg aardig van de staat dat deze mogelijkheid er is, maar verder bevestigt je verhaal geheel wat ik al eerder schreef. Als je doel is efficiënt Zweeds te leren, is SFI niet altijd de beste keus, simpelweg omdat SFI niet teveel mag kosten voor degenen die het betalen. En dat staat los van de vraag of het moreel verantwoord is om je op te geven voor SFI als je niet de intentie hebt of niet zeker weet of je nog vele jaren in Zweden gaat wonen.
Offline
Beste Hankwang,
Jammer dat loze geruchten zo gespreid kunnen worden.
Ja SFI is goed. Je moet er natuurlijk zelf iets van maken en je best ervoor doen.
Wat je eruit haalt ligt echt helemaal aan jezelf.
SFI is zo goed zelfs dat je er daarna, na ´n nationaal proefwerk, net als ik destijds, op de universiteit kunt gaan studeren.
En bij ´n universtaire opleiding kom je echt niet binnen als je niet goed zweeds kunt.
Dan wordt je niet aangenomen. Op de universiteit leer je verder geen zweeds als vak. Je studeert hier voor´n professie, arts, tandarts, advocaat etc... (In het zweeds).
Ik hoop dat ik me nu nog duidelijker heb kunnen maken en dat je inziet dat Zweden niet alleen maar "aardig" is maar dat de basis in de politiek in Zweden zo is opgebouwd dat het land en het volk de beste kans geeft aan z´n nieuwe inwoners om snel te kunnen integreren. Hoe dat de budget ervoor dan ook uit mag zien in praktijk, daar heb je verder als leerling geen omkijken naar want dat wordt allemaal automaties geregeld.
Aan deze humanitaire en socialistische standhouding hebben we uiteindelijk allemaal iets aan.
Laatst bewerkt door radiobrutta (2008-05-12 22:12:17)
Offline
SFI is zo goed zelfs dat je er daarna, na ´n nationaal proefwerk, net als ik destijds, op de universiteit kunt gaan studeren.
Blijkbaar bestaan er verschillende soorten SFI. Bij mijn weten is "het" SFI de beginnerscursus die je op een niveau brengt dat je kunt functioneren in de maatschappij en met een laaggeschoolde baan. Daarna zijn er nog allerlei cursussen voor gevorderden die je op een niveau kunnen brengen om een universitaire studie te doen (na het succesvol afleggen van de TISUS-test), maar ik dacht dat die cursussen niet onder SFI vielen, al worden ze ook door de overheid betaald.
Offline
Nederland heeft ook een inburgeringscursus waar je de taal kunt leren (Nederlands, dus niet zo intressant voor Liesbeth). Ook die cursus wordt door de staat betaald. Zweden is dus helemaal geen uitzondering wat dat betreft.
De Nederlandse inburgeringscursus heeft ook verschillende taalniveaus en vervolgcursussen.
Waar je wel rekening mee moet houden is dat EU burgers als immigrant vaak een andere status hebben dan immigranten van buiten de EG. Een gemeente (zowel in Zweden als in Nederland) hoeft geen EU-immigranten toe te laten tot een gratis talencursus.
Vaak doen ze dit wel en met name bij de vervolgcursussen die vaak wat minder vol zijn. Het voordeel voor de gemeente is dan dat die cursussen wat voller zijn en het kan ook een motiverend voorbeeld zijn voor immigranten van buiten de EU om les te krijgen met mensen die makkelijker in de samenleving integreren en een brug kunnen vormen tussen hun en de Zweedse of Nederlandse samenleving.
De meerkosten voor het vullen van een halfvolle cursus zijn ook niet zo groot, dus Radiobrutta hoeft zich geen zorgen te maken over haar belasting.
Ik heb trouwens nooit een certificaat van een Zweedse les hoeven laten zien om in Zweden een baan te vinden, en ik heb het Zweeds toch echt nodig in mijn werk (rapporten schrijven, klantcontacten, cursussen geven) en ik vraag me af of ik een certificaat zou moeten laten zien als ik me hier in zou schrijven bij de universiteit. Het belang van zo'n certificaat moet je dus ook weer niet te overschatten.
Offline