Hej, jag tankte baka knack o liknande nu i jultide. Hittade dock inge sirap pa Albert Heijn? Ar Pannekoeken stroop detsamma, eller vad motsvarar sirap? var i butiken kan jag hitta det?
God Jul!
Hej Veronica
Jag har anvant pannekoek stroop nu nar jag har julbakat. Funkar perfekt.
Har annu inte gjort knack annu men pepparkakor
( som redan ar slut...far gora en stor sats till om jag har tillrackligt med tid )
I min mataffar hittade jag sirapen dar mjol, kokos, vanlijsocker etc finns.
Lycka till med bakandet
/ Lucky
Offline
Okej, tack sa mycket Lucky!
Kan val aven passa pa och fraga dig om du vet var man kan hitta kardemummakarnor? Tankte namligen aven baka kardemummabullar, men hittar bara mald?
Kan val aven passa pa att fraga annu en fraga, jag bakde lussebullar har om veckan, hittade dock endas "farsk" saffran och blev varnad att inte ta allt for mkt da den ar valdigt stark, hade i 3 a la 0,005 g tror jag det var, dock smakade det ju sjalvklart inte sa mkt saffran. Hur gor du nar du bakar lussebullar? Om du nu har gjort det vill saga
Tack pa forhand!!
Veronica
Jag har anvant malen karemumma ( kardemom ) nar jag gjort kardemummakaka. Finns dar andra kryddor ar.
Kardemummakarnor har jag inte sett till annu....
Saffran i puderform eller farsk har jag inte heller sett, vet att nar man anvander torkad (finns bland kryddorna),
skall man vara forsiktig. Om man tar for mycket kan (enligt iranier...som anvander saffran i mat-ris) kan man fa "skrattanfall", vad de menar har jag ingen egen erfarenhet av;). Vad man maste tanka pa mer nar man anvander torkad saffran ar att man lagger den i blot i fingervarmt vatten, sedan anvander man vattnet som farg/smakmedel, INTE den torkade saffranen.
Vet inte var du bor men kanske kan malen saffran finnas i "utlandska" matbutiker. Kan kanske vara vart att kolla.
Lussebullar har jag inte gjort. Bakar jag bullar blir det kanelbullar .
/Lucky ....(som just ar fardig med hemmagjord mandelmassa och vantar pa att chokladen pa spisen skall smalta....mmmm)
Offline
Tack sa mycket igen!
Sjalvklart menade jag ju torkad saffran och inte farsk. Men tack for tipset iaf, nasta gang ska jag lagga det i vatten istallet for att smula ner den torkade saffranen Vet du pa ett ungefar hur mkt torkade saffran som motsvarar saffara i pulver form? Nu har jag ju ingen aning om om du ar nagon "bakexpert" men ar val vart att fraga anda
Tack for all hjalp och lycka till med mandelmassan doppad i choklad!
Sjalv bakade jag precis choclate chip cookies som blev mycket bra aven med "konstigt" bakpulver och vaniljsocker i smapaser, har inte kommit in i hur de hollandska bakingridienserna fungerar riktigt an.
Veronica
Nej, vet inte hur mycket du bor anvanda men nar jag saffransris till 4 personer anvander jag ungefar 2 kryddmatt och ungefar 1 dl vatten. (om det ar till nagon hjalp) Man far prova sig fram
Och nej, jag ar ingen bakexpert men att baka och laga mat ar en stor hobby, sa det ar bara att fraga pa
Nar det galler ingredienter och ravaror ar det alltid att man far pussla och improvisera.
Folk har inte riktigt den bakkultur som finns i Skandinavien, i alla fall inte folk under 65.
Hur trakig vore julen utan lite julstök i köket ?
/Lucky
Offline
I lussebullar använder man torkad saffran, som man smular ner. (=samma saffran som saffran i puderform) Man använder därför samma mängd saffran som i din svenska recepter.
Själv använder jag 1 gram per ca 750 - 1000 gr mjöl.
I nederländerna säljs saffran i påsar av 0,05 gr (inte 0,005 gr)
Så jag skulle behöva 20 påsar för min deg. Inte så konstigt att dina lussebullar inte smakade saffran.
Saffran är mycket dyrare i NL än i Sverige, men det kan vara en tips att kolla en Toko (=asiatisk affär), de kan ha större och billigare förpackningar.
Lycka till
Offline
Om du smular saffranet blir det inte sma bitar i degen ?
/Lucky
Offline
Nä, mald saffran är ju också i "smulor" ? Man pulvriserar den först och sedan löser man ju upp den i degvätskan, precis "som vanligt". När jag var liten fanns inte färdigmald saffran, utan man köpte torkad saffran på apoteket här i Sverige och malde själv (t ex i mortel, med lite socker som extra hjälp för att krossa saffranet).
Kardemummakronor är svåra att hitta, jag har sett det på speciella affärer för invandrare i bl a Rotterdam.
Offline
Tack for tipset Pix
Fram med morteln igen Ja vad gor man inte for svensk matkultur
/Lucky
Offline
Saffranstips nr 2: Låt den ligga i smörpapper och lägg i några korn socker - kavla över pappret och slå också lite med kaveln på det
och apropå mängder så gäller mängd torkad saffran=mängd malen saffran.
Men, det KAN vara klurigt att mala ner saffranet ordentligt och då behövs en större mängd för att kompensera. I vanliga mataffärer kan också saffranet vara lite gammalt och då är smaken svagare - men om du köper den i en vettig toko så ska det vara bra.
Offline
...och bakpulver på burk KAN gå att hitta i engelska eller amerikanska affärer (eller större matvarubutiker som kanske har en amerikansk avdelning)
Offline
Tack for alla tips!
20 paser saffran verkar dock riktigt dyrt, da jag har for mig att en kostade runt 1,5euro. Mina lussebullar smakade val lite saffran, sa som de gor nar man koper dom pa typ ica och coop och dom snalar med saffranen. Tror att jag i forsattningen ber ngn skicka ner nagra pasar isallet, verkar enklast och billigast!
Nu ska jag forsoka gora goda kardemummabullar med fardigmalet istallet for karnor, hoppas det blir bra! Angaende bakpulver hittade jag faktiskt "baking powder" pa Albert Heijn sa det e lost, dock tyckte jag vanlijsockret mest var som vanligt socker och inte sa mkt vanilj.
God jul pa er!!
ps. det har ar min forsta jul i holland, brukar inte gilla det klassiska julbordet hemma, men i ar saknar jag bade prinskorvar och skinka!!
GOD JUL pa dig ocksa
Offline
Förr hade de både prinskorv och skinka på IKEA...vet inte hur det är med det längre..
Offline
Nu ar det dags for bakning igen, ngn som vet om de har florsocker eller liknande i matbutikerna har i Holland? Vad heter det isadanna fall?
Veronica
Hej igen
Florsocker heter poedersuiker.
Finns vanligtvis pa samma stalle i butiken som sirapen.
/Lucky
Liten fraga Veronica: varfor blir du inte medlem pa forumet?
Offline
Hej, tack igen! Haha... Vad dum jag ar, visste egentligen att poedersuiker var florsocker, alskar ju poffertjes med poedersuiker. Anyway, har aldrig tank pa att bli medlem foran nu nar du fragade, men ska jag vara arlig sa vet jag inte var jag blir medlem? Det star bara pa nederlanska sa jag forstar faktiskt inte, men du kanske kan hjala mig med det med?
Trevlig helg!
Veronica
Hogst upp pa sidan ser du index etc...dar finns oxa logga in och registrera dig.
lycka till
Offline