Hej
Ik heb gemerkt dat de straatnaambordjes hier in (groot) Stockholm, naast de straatnaam en de huisnummers in het betreffende blok (wat zeer handig is), ook steeds de afkorting "Kv." vermelden gevolgd door een andere naam, die blijkbaar de naam van de straathoek is .
Kan iemand mij vertellen waarvoor "Kv." staat en wat hier het nut van is? Ik vind het namelijk een zeer merkwaardig verschijnsel... In België mag je al blij zijn als er een bordje hangt met de straatnaam erop...
Offline
kv står för "kvarter" - wat in de US "block" wordt genoemd
een district of wijk kan je het misschien noemen, ken er het Nederlandse woord niet voor
het is in ieder geval handig als je weet dat iemand in stadsdeel X woont en dan op een straatnaambordje kan aflezen dat je in de buurt begint te komen
Offline
In een Tsjechisch stadje waar ik van de zomer was, hadden de huizen huisnummers naar gelang wanneer ze gebouwd zijn, stadsgewijs. Een oud huis heeft dus een laag nummer en een nieuw huis loopt in de duizendtallen. Niet zo handig als je een huis zoekt in een lange straat. Maar geen naambordjes lijkt me ook niks.
Offline
In goed Nederlands heet dat toch gewoon een kwartier?
(Spijkerkwartier bijvoorbeeld). Goed, een beetje ouderwets misschien, maar zo oud ben ik nu ook weer niet.
Jimmy
Offline
Een stad is als volgd opgebouwd. Je hebt de stad. Deze is vaak verdeeld in stadsdelen. Die stadsdelen zijn weer verdeeld in wijken. Ik denk dat je zo'n kvarter het beste kan vergelijken met een wijk.
Offline
Ik zou het geen wijk willen noemen, volgens mij is een wijk wat groter dan een "kvarter". Een "kvarter" is een huizenblok dat omsloten wordt door (meestal) vier straten, en ieder blok heeft een andere naam. Wordt altijd (?) vermeld in officiële onroerend-goeddocumenten.
AnnaKarin schreef:
het is in ieder geval handig als je weet dat iemand in stadsdeel X woont en dan op een straatnaambordje kan aflezen dat je in de buurt begint te komen
Dat zou inderdaad handig zijn, maar aangezien elk blok een andere naam heeft, gaat dit niet echt op. Straatnamen zijn wat dat betreft gemakkelijker.
Offline
Margo schreef:
Maar geen naambordjes lijkt me ook niks.
Ik overdreef wel een beetje, we hebben natuurlijk wel straatnaambordjes, maar er durft er hier en daar al eens een ontbreken, en ze zullen zelden of nooit op de 4 hoeken van een kruispunt aanwezig zijn Op onbelangrijke kruispunten kan het al eens gebeuren dat één straat helemaal geen bordje heeft, wat inderdaad niet erg praktisch is...
Offline
Ik vraag me vooral af wie zich bezighoudt met voor elk blok (dat moeten er nogal wat zijn in een stad als Stockholm) een naam te bedenken
Offline
We zijn in Zweden, dus: bureaucraten en politici!
In Uppsala:
"Namnberedningen
Inom Uppsala kommun finns en särskild beredning, Uppsala kommuns namnberedning. Beredningen har till uppgift att upprätta förslag till namn på kvarter, gator, vägar, torg och parker. Det sker efter samråd med kommunens ansvariga samt representanter för post och taxi.
Förslagen överlämnas sedan till kommunfullmäktige för beslut. Namnberedningen består av elva ledamöter som är valda av kommunfullmäktige. Sekreterare är stadsingenjören.
Namnberedningens administrativa arbete utförs inom Lantmäteriavdelningen vid Stadsbyggnadskontoret. Arbetetet med att sätta nya namn på kvarter, gator, torg med mera blir aktuella när förslag till nya detaljplaner tas upp."
Voor Stockholm vind ik niet meer dan dit:
"Adress & namnfrågor Stadsbyggnadskontoret sätter belägenhetsadresser på nya byggnader. Utgångspunkten är att man genom adressen ska förstå hur man tar sig dit med bil. Belägenhetsadressen pekar noggrant ut en port eller en garageinfart. Genom att adresserna redovisas i baskartan och i fastighetsregistret blir de åtkomliga för alla. Staden skyltar gatunamn och adresser i varje gathörn. På skyltarna anges vilka adressnummer som finns längs gatan fram till nästa skylt. För att systemet ska fungera fullt ut måste fastighetsägaren dessutom sätta upp skylt med adressnumret vid portar och varuintag m.m.
Staden tillämpar svensk standard vilket innebär att adressnumren anges i strikt stigande ordning längs gatan. Det som är avgörande är infartens placering. En skafttomt i ett villakvarter kan därför ha adressen Belägenhetsgatan 2A medan nästa skafttomt har 6B beroende på om skaftet ligger "före" tomten vid gatan eller inte.
Av hävd börjar numreringen i innerstaden i den ände av gatan som ligger närmast Kungliga slottet. Numreringen görs med jämna nummer på höger hand och udda till vänster. Återvändsgator numreras från den gata de ansluter till. "
Uiteraard is e.e.a. nauwkeurig in wetten en regels vastgelegd; voor een proeve van bureaucraat-Zweeds van de bovenste plank, zie:
http://www.lantmateriet.se/templates/LM … px?id=2123
met o.a.
Lantmäteriverkets föreskrifter om ändring i föreskrifter (LMVFS 2000:2) om hur fastighets-registrets allmänna del skall föras.
Mark
Offline
Wow, wat een gedetailleerde regeling
Bedankt voor de uitleg allemaal!
Weet iemand trouwens wat een skafttomt is?
Verder is het gebouw waarin ik woon een kvarter op zichzelf, met name Kv. Banken. Alleen... ik zie nergens een bank in het gebouw, hoewel er vele andere zaken zijn
Offline
een 'skafttomt' is een 'tomt' (perceel grond) die niet langs de weg ligt maar waar je enkel naartoe kan via een smal pad meestal alleen voor voetgangers/fietsers
om het even te visualiseren: je hebt een 'kvarter' in de vorm van een vierkant bijvoorbeeld waar er binnenin ook huizen staan die enkel te bereiken zijn via een smal weg tussen de huizen die langs de vier kanten (aan straat) liggen (try to picture it )
en wat betreft je 'kvarter' Pieter is het goed mogelijk dat dat een van de oorspronkelijke 'stadskvarter' is die in de middeleeuwen al deel uitmaakten van de stad - vermoedelijk lag daar toen een bankwezen
Offline